Λειτουργίες των ιχνοστοιχείων

Ασβέστιο: Από όλα τα μεταλλικά στοιχεία, το ασβέστιο είναι από τα πλέον απαραίτητα για πολλές λειτουργίες, όπως για το σχηματισμό των οστών, την πήξη του αίματος, τη σύσπαση των μυών και τη μετάδοσης του νευρικού παλμού.

Βιοτίνη: Είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος και του τριχώματος και αναγκαία για την ανάπτυξη, την πέψη και τη λειτουργία των μυών.

Βιταμίνη Α: Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη. Είναι σημαντική για ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα και λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό με αποτελεσματικότητα στις βλεννώδεις μεμβράνες, στο δέρμα, στο σκελετικό σύστημα και στα μάτια.

Βιταμίνη C: Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να παράγουν βιταμίνη C στο σύστημά τους, αλλά η προσθήκη της στην τροφή τους μπορεί να είναι ευεργετική ιδίως κατά την ανάπτυξή τους, την εγκυμοσύνη, το θηλασμό, την καταπόνηση και την εντατική εργασία (σκύλοι).

Βιταμίνη D3: Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη. Είναι απαραίτητη για τη σωστή διαμόρφωση των οστών, βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου, και ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα.

Βιταμίνη Ε: Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη. Είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που εμποδίζει τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα να οξειδωθούν. Είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα, για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, για το αιμοποιητικό σύστημα και για τη γονιμότητα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι προλαμβάνει επίσης τον καρκίνο.

Θειαμίνη (βιταμίνη Β1): Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που μετατρέπει τη γλυκόζη σε ενέργεια και είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία των μυών και των νεύρων.

Ιώδιο: Είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών που ελέγχουν το ρυθμό του μεταβολισμού στον οργανισμό διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην κανονική ανάπτυξή του.

Κάλιο: Είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία των μυών, των νεύρων και των ενζύμων καθώς και για τη διατήρηση μιας σωστής ισορροπίας των υγρών σε όλον τον οργανισμό.

Κοβαλαμίνη (βιταμίνη B12): Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών.

Μαγγάνιο: Είναι ένα ουσιώδες μεταλλικό στοιχείο που επιτρέπει την ορθή απορρόφηση των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων από τον οργανισμό καθώς και την αναπαραγωγή και τη δράση των ενζύμων στον οργανισμό.

Μαγνήσιο: Είναι απαραίτητο για την απορρόφηση και την αποτελεσματικότητα ορισμένων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων (συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης C, της βιταμίνης Ε, του ασβεστίου και του φωσφόρου, του νατρίου και του καλίου) καθώς και για τη σύνθεση πρωτεϊνών. Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών και τη λειτουργία πολλών ενζύμων.

Νικοτινικό οξύ (νιασίνη): Είναι μια βιταμίνη της ομάδας Β η οποία βοηθά κυρίως τα ένζυμα να λειτουργούν σωστά.

Παντοθενικό οξύ: Επιτρέπει στον οργανισμό να παράγει ωφέλιμη ενέργεια από τα βασικά θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες).

Πυριδοξίνη (βιταμίνη B6): Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, που είναι απολύτως ουσιώδης για τη ζωή. Είναι απαραίτητη για την αξιοποίηση των αμινοξέων και ουσιώδης για το ανοσοποιητικό σύστημα, το νευρικό σύστημα και την ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2): Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη η οποία έχει αποδειχθεί ουσιώδης για τη φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού γενικά, για την ανάπτυξη των μυών καθώς και για τον ενεργειακό μεταβολισμό.

Σελήνιο: Είναι ένα αντιοξειδωτικό που λειτουργεί σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε και ορισμένα ένζυμα για την προστασία των κυττάρων.

Σίδηρος: Συνενώνεται με τον χαλκό (Cu) και τις πρωτεΐνες συνθέτοντας την αιμοσφαιρίνη, το μόριο των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει το οξυγόνο. Ο σίδηρος είναι επίσης απαραίτητος για την κανονική λειτουργία ορισμένων ενζύμων στον οργανισμό.

Φολικό οξύ: Είναι απαραίτητο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών.

Φώσφορος: Ασβέστιο και φώσφορος συνεργάζονται στον οργανισμό για τη διατήρηση της ανάπτυξης και της δομής του σκελετικού συστήματος.

Χαλκός: Είναι ουσιώδης για τον σχηματισμό κολλαγόνου, για τα οστά και τους συνδετικούς ιστούς, για την απορρόφηση του σιδήρου, για την ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για την ανάπτυξη χρωστικής ουσίας στο τρίχωμα. Επίσης λειτουργεί ως μονάδα αντιοξειδωτικής προστασίας.

Χλωριούχο Νάτριο (αλάτι): Βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των υγρών εσωτερικά και εξωτερικά του κάθε κυττάρου του οργανισμού, βοηθώντας στη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών σε αυτό και στην απομάκρυνση των αποβλήτων προϊόντων από αυτό. Το χλώριο βοηθά στη διατήρηση της σωστής όξινης-αλκαλικής ισορροπίας στον οργανισμό. Το χλώριο είναι επίσης αναγκαίο για την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος (HCl) στο στομάχι το οποίο βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών.

Χολίνη: Είναι δομικό συστατικό του λίπους και των νευρικών ιστών. Η χολίνη μπορεί επίσης να υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και του ήπατος και βοηθά άλλα ιχνοστοιχεία να λειτουργούν στο πλήρες δυναμικό τους.

Ψευδάργυρος : Είναι σημαντικός για την κατάσταση του δέρματος και του τριχώματος.